How to start. Again. Met drie tips die je gelijkt kunt toepassen


Dit is een persoonlijk blog. In mijn artikelen probeer ik open te schrijven over de dingen die je tegen kunt komen als je bezig bent met afvallen. De afgelopen periode gaat het niet zo goed met mijn gezondheid. En omdat je ook tijdens het afvallen ziek kunt worden of een rotperiode kunt hebben, wil ik daar vandaag over schrijven. Want juist in de periodes dat je je niet lekker voelt, ziek bent of iets moeilijks meemaakt, kost het veel energie om bezig te zijn met sporten en voeding. Misschien staat je hoofd ook helemaal niet naar afvallen. En dat is oké!

Misschien ben je op dit moment ziek, heb je weinig energie of worstel je met de moeilijke dingen die helaas ook bij het leven horen. Maar als je je weer beter voelt, wil je misschien weer langzaam gaan starten met het letten op je voeding, bewegen en afvallen. Vandaag wil ik je drie tips geven die je daarbij op een rustige manier en met haalbare stappen bij kunnen helpen.

1. Begin ergens. Ook al weet je niet goed waar en met wat, het kan helpen om vandaag 1 ding te kiezen. Misschien kies je voor fruit tussendoor in plaats van chocolade, misschien ga je 5 minuten wandelen of kook je vanavond op je gemak een recept dat lekker is en dat helpt bij je gezond voelen en het afvallen. Kies iets dat haalbaar is qua tijd en energie en dat bij jouw dag past.

2. Kijk vooral naar wat wel lukt en wat wel kan. Sportte je eerst een uur en lukt het nu om 'maar' 10 minuutjes te wandelen? Super! Ben niet te hard voor jezelf en kijk vooral naar al die kleine dingen die wel weer goed gaan en lukken. Zo kun je rustig alles weer opbouwen.

3. Neem voldoende rust, ga lekker op de bank zitten, kijk een film, lees een tijdschrift of doe juist helemaal niets! Herstel is ook een belangrijk onderdeel als je bezig bent om je sportschema of eetpatroon weer op te bouwen na een moeilijker periode. Ik weet dat dit lastig kan zijn, juist als je weer van alles wilt gaan doen en je net als ik daarin vaak een stapje te ver gaat. Gun jezelf die momenten als de tijd het toelaat en geniet daar ook van. Dat zorgt weer voor positieve energie die je nu zo goed kunt gebruiken.