Wat niet werkt bij het afvallen (met tips die wel werken)


Waarschijnlijk weet je uit eigen ervaring dat een heleboel dingen werken bij het afvallen, maar een heleboel dingen ook niet. Vandaag noem ik er drie, met tips over hoe je het misschien ook anders zou kunnen aanpakken.

1. Besluiten dat vanaf vandaag echt alles anders gaat.  Te veel veranderingen zorgen voor stress en dit zorgt er waarschijnlijk voor dat je nieuwe doelen waarschijnlijk in de praktijk niet zo goed gaan werken. Misschien kun je 1 of 2 dingen voor jezelf benoemen die je wilt veranderen en daar mee beginnen en zo in stappen naar je doel werken.

2. Doelen stellen die onhaalbaar zijn. Ben je van plan vanaf vandaag opeens heel vaak te gaan sporten, nooit meer chocolade te gaan eten of opeens veel minder te eten? Grote kans dat je over een tijdje met heel veel spierpijn en chagrijnig op de bank zit. Probeer in haalbare doelen te denken: bouw het sporten bijvoorbeeld rustig op en maak kleine veranderingen in je eetpatroon. Je lichaam moet wennen aan meer sporten of minder eten.

3. Hard zijn voor jezelf. Je fitter voelen, afvallen en gezonder eten zijn allemaal super mooie doelen, maar weest niet te streng, put jezelf niet uit en geniet vooral ook van alle leuke en mooie dingen die je elke dag tegen komt. Zo is de kans groter dat je jouw doelen haalt!