Weerstand in de winter, met 5 makkelijke tips


Het is nooit leuk om ziek te zijn, zeker niet in December. Helaas krijgen we in deze maand toch te maken met griep en verkoudheid. Vandaag een artikel met tips die niet veel tijd kosten en toch helpen je weestand zo hoog mogelijk te houden, zodat de kans dat je ziek wordt zo klein mogelijk is deze maand.

  • Als ik kan kiezen tussen chocolade of iets anders lekkers deze feestmaand ( kennen jullie musketkransjes, ZO lekker!) of een stuk fruit, dan weet ik wat ik lekkerst vindt ( die chocolade dus :) ). Maar een gezonde basis met bijvoorbeeld fruit en groente helpt wel om je weerstand zo hoog mogelijk te houden. Probeer hierin de balans te vinden, te denken aan deze basis maar zeker ook te genieten van chocolade als je daar zin in hebt.
  • Ook al is het druk, probeer waar het kan tijd te nemen voor leuke dingen deze periode. Dat is voor iedereen anders, dus doe vooral waar jij happy van wordt.  Gewoon even op de bank he-le-maal niets doen? Even een mok koffie tussendoor? Iets leuks doen met je kinderen of met een vriendin afspreken in de stad? Jij kiest! Ontspannen is belangrijk, en zorgt ervoor dat je goed in je vel zit. 
  • De dagen worden steeds korter en terwijl ik dit artikel schrijf is het een koude gure dag met weinig zon en is er misschien zelfs sneeuw onderweg. Ga als je tijd hebt en de zon schijnt even naar buiten, omdat zonlicht helpt bij het aanmaken van vitamine D, een vitamine die betrokken is bij je weerstand. Vitamine D krijg je overigens ook binnen via voeding, door bijvoorbeeld het eten van vette vis en eieren.
  • Was je handen even na een middag in de stad,  werk of feestje. Dit kan helpen om te zorgen dat je een eventuele verkoudheid niet krijgt.
  • Tot slot: je huis of appartement regelmatig luchten gaat ziekteverwekkers tegen. Lucht regelmatig en laat de winterlucht even naar binnen, helemaal lekker als het ruikt naar sneeuw en open haard buiten :)